Co je postcrossing?

O co jde?

Posílání pohlednic do celého světa. Funguje to tak, že si vylosujete na oficiálním webu adresu, na kterou následně pošlete pohled. Je vám vygenerováno ID, které musíte na pohled napsat. Díky němu ho dotyčný zaregistruje na webu a vaše adresa je poté uvolněná do systému a může si ji vylosovat zase někdo jiný. Můžete tak očekávat svou první pohlednici. Od koho vám přijde, je překvapení. Následně ji zaregistrujete jako přijatou pomocí ID a můžete k tomu připojit zprávu pro odesílatele (např. poděkování, odpovědi na otázky, pokud se na něco dotyčný ptal atd.).

Kde se mohu zaregistrovat?

Na stránce www.postcrossing.com.

Kolik mě to bude stát?

Česká pošta se pravidelně stará o to, aby tento koníček byl dražší a dražší (a pak si stěžuje, že nikdo nic neposílá).
První cenová položka je do 50 g. Do Evropy známka stojí 39,- a mimo Evropu 45,-.
Nejlepší mi přijde si doma nastudovat ceník, rozdělení zemí na evropské a mimoevropské dle naší pošty, nakoupit známky do zásoby a pohledy házet do schránek. Vyhnete se tak nejen případným nepřesným informacím.
Cena pohledů se pochopitelně liší. Pokud tomu propadnete a najdete si i přátele, se kterými si budete posílat větší obálky, suvenýry apod., tak se to pochopitelně ještě více prodraží. Celý ceník najdete na webu České pošty.

Jaká je průměrná doba doručení pohledů?

Liší se to podle zemí. A někdy se to liší i v rámci jedné země. Dám vám tady příklad Ruska, do kterého je naprosto normální, když vám tam jde pohled dva měsíce a příklad Německa, kam to obvykle dorazí za tři dny. Ale ani tohle není žádné pravidlo. Hraje v tom i roli aktivita uživatele, pošta atp. Níže naleznete odkaz na článek, kde jsem udělala seznam zemí s nejnižší a nejvyšší dobou doručení, s kterou mám zkušenosti já. I kdyz je to hodně individuální, tak nějaký orientační přehled si podle toho můžete udělat.

Může někdo zneužít mou adresu?

Vaši adresu uvidí pouze dotyčný uživatel, který si vás vylosuje na webu a pošle vám pohled. Nikde na webu není veřejně přístupná. Stejně tak ani vy byste neměli nikde zveřejňovat vámi vylosované adresy, ale jen je použít pro poslání pohlednice.

Neumím anglicky.

Oficiálním jazykem postcrossingu je angličtina. Znám lidi, kteří neuměli anglicky ani slovo, když s tímto koníčkem začínali. S pomocí někoho, kdo anglicky umí či s překladačem se dokážete na webu zorientovat, protože je přehledný a zase tolik věcí nepotřebujete přeložit. Stejně tak si myslím, že pár základních vět, které budete psát na pohlednice, se dá zvládnout naučit. Pokud umíte jiný jazyk, tak se můžete na profilu vylosovaného uživatele podívat, zda tam nemá uvedeno, že rozumí i jiným jazykům a jakým, můžete tak případně psát samozřejmě i v jiném jazyce.
Níže naleznete také odkaz na článek, kde jsem pomocí fotek zdokumentovala poslání oficiálního pohledu, což by vám také mohlo pomoci.
Pokud ale toužíte po psaní jenom v češtině, tak můžete v rámci ČR využívat swapy, případně se zapojit jen do českých projektů. Níže naleznete odkazy na články, kde to rozebírám více.

Co když se pohled ztratí?

Ano, i to se může stát. Nebo si ho cestou někdo přivlastní, to se taky může klidně stát.
Od doby vylosování se počítá 60 dní. Když do té doby pohled nedojde, tak spadne tzv. do expired. Nicméně ani to nemusí znamenat, že pohled už nedorazí. Příjemce má celý rok od vylosování na to, aby pohled zaregistroval. Potom se smaže úplně.
Můžete dotyčnému zkusit napsat zprávu, že jste mu posílali ten a ten pohled s tímto ID, a jestli ho jen nezapomněl zaregistrovat. Je možné, že opravdu zapomněl a po zprávě vám ho zaregistruje. Taky je možné, že mu nedorazil, ale i přesto vám ho zaregistruje. Nebo vám nemusí odpovědět vůbec.
Pokud vám někdo napíše obdobnou zprávu, že vám poslal před delší dobou pohled, tak je jen na vaší dobré vůli, zda ho zaregistrujete, nebo ne. Při registraci se totiž v podstatě připravujete o jeden došlý pohled, protože nemusí dorazit nikdy. Mně osobně registrace nedošlých pohledů přijde nesmyslná, se ztrátami člověk bohužel musí počítat.

První kroky

Vyplňte si profil.

Je to jedna z věcí, kterou byste měli na začátku udělat. Slouží to jako velká pomůcka pro ty, kteří si vás vylosují. Napište si tam hlavně, jaké pohledy byste rádi dostali, a třeba i něco málo o sobě, ať má odesílatel, na co reagovat. Je to na vás, ale rozhodně je lepší něco než nic.
Osobně nedoporučuju tam sáhodlouze psát to, co nechcete. Podle mě se to uživatelům spíše nevyplácí, než že by nikdy skutečně nedostali to, co nechtějí. I postcrossing dělají jen obyčejní lidé, takže se najdou i ti škodolibí, kteří sice rádi dostávají, ale sami tu radost přinášet nechtějí a pro ně je seznam nechtěných věcí ideální příležitost.

Vaše preference.

Na začátku také doporučuji si projít tři body, které se zajímají o vaše preference, co se týče spíše těch systémových záležitostí, ale týká se to pohledů, které ne/chcete dostávat. Dostanete se k nim přes SettingsProfile → dole je Postcrossing options a tam máte tři věty s odrážkama (viz screen). Hned ta první znamená, že když ji zaškrtnete, tak preferujete posílání převážně do jedné země (střídají se tam většinou ty země, které jsou nejaktivnější v rámci postcrossingu, tzn. například Rusko a Německo). Noví uživatelé to teď zřejmě mají zaškrtnuto automaticky, protože ne každý nově zaregistrovaný si projede celé nastavení, a tak se toho takhle využívá. Někomu to nevadí, ale pokud chcete posílat do různých zemí, tak si necháte čtvereček prázdný. Pak máte větší šanci, že se vám budou země v jednom losování více střídat. Ale čím víc zemí budete mít možnost si vylosovat, tak tím bude větší pravděpodobnost, že se vám nějaká země bude opakovat (zpravidla jsou to zase ty nejaktivnější). Ale pořád tam ta rozmanitost bude větší než, kdybyste to měli zaškrtlé.
Druhou odrážku si zaškrtněte, pokud byste rádi dostávali pohlednice i v rámci své země. Tohle nastavení si můžete změnit jednou za 2 měsíce.
Třetí a zároveň poslední odrážku si zaškrtněte, pokud máte zájem o tzv. direct swap. Zkráceně to znamená, že vám může někdo napsat zprávu s žádostí o výměnu pohlednic mimo oficiální losování. Swapům jsem se více věnovala v samostatném článku, na který máte odkaz níže.


Omezený počet na losování adres.

Ze začátku si můžete najednou vylosovat 5 adres. Se zvyšujícím se počtem vámi odeslaných pohlednic se vám zvyšuje i limit pro maximálně najednou putující pohlednice. Takže pokud si budete chtít losovat vždy všechny možné najednou, tak budete muset čekat, až nějaký pohled dorazí na místo, abyste si mohli vylosovat další adresu.

Jak vybrat správný pohled?

Řídit se podle profilu povinné není, ale upřímně řečeno vy taky budete raději dostávat pohlednice, které se vám líbí. Máte tu možnost kamenných obchodů i internetových. Doporučuji si na začátek nakoupit menší zásobu různých motivů, ať případně nemusíte pokaždé letět do města nebo objednávat.
Pokud se vám někdy stane, že zrovna nemáte pohled, který by si dotyčný přál nejvíc, tak nezoufejte. Snažte se vybrat co nejpodobnější pohled a doufat, že se příjemci bude i tak líbit. Případně můžete narazit i na ty, kterým je jedno, jaký motiv dostanou nebo na ty, kteří profil nemají vyplněný vůbec a u těch se dá předpokládat, že je jim to jedno také, co se týče motivů.

Nezapomeňte napsat na pohled jeho ID.

Jak už víte, tak ID je důležité pro registraci pohledů. Vždy, když si vylosujete adresu, tak v rámečku budete mít ID ve tvaru CZ - číslo (pořadí odeslaného pohledu z dané země, čím nižší číslo za kódem, tím jste dostali vzácnější zemi). Musíte ho napsat na odesílaný pohled, aby ho příjemce mohl s jeho pomocí zaregistrovat do systému, až mu přijde. Tak to budete dělat i vy, až vám dojde nějaký pohled. Na pohledu najdete kód pro danou zemi a za ní číslo. Při registraci zadáte kód a číslo do systému, připíšete zprávu (to není povinnost, ale není nic smutnějšího či k naštvání, když vám někdo zaregistruje pohled bez jediného slova) a zaregistrujete.

A co když ho přece jen zapomenete?

Budete doufat, že příjemce dá ID hledat podle toho, co vyčte z vašeho pohledu (datum odeslání, země atp.) a systém je většinou schopný ho najít, ale někdy to může trvat i celé dny. Takto budete postupovat i vy, pokud by vám došel oficiální pohled bez ID.

Odkazy na články o postcrossingu, které by vás mohly na začátku zajímat



Možnosti v rámci ČR

Odeslání oficiálního pohledu krok za krokem 


Swapy